DE CE AR TREBUI SĂ CONSUMĂM L-CARNITINĂ?
14.10.2023Până la sfârșitul secolului al XX-lea, L-carnitina era cunoscută pentru diferitele sale beneficii. În ultima parte a anilor 1990 a fost recunoscută în cele din urmă pentru proprietățile sale de slăbire și beneficiile pentru întregul organism. L-carnitina este produsă în mod natural de organismul nostru. Așadar, întrebarea este simplă: ar trebui să o consumăm pentru utilitatea sa sau să o evităm deoarece ar fi depășită? În acest articol, veți găsi răspunsul la această întrebare.
Astfel cum s-a precizat anterior, L-carnitina este produsă în mod natural în organism, în special de ficat și rinichi. Contrar credințelor populare, aceasta este considerată adesea un aminoacid, dar este o moleculă sintetizată de doi alți aminoacizi: lizină și metionină. L-carnitina joacă diferite roluri în celulele noastre, dar este responsabilă în principal pentru îmbunătățirea transportului lipidelor (adică grăsimilor) în organism. În special datorită acestui fapt organismul nostru nu stochează grăsimile, ci le elimină utilizându-le drept combustibil pentru sesiunile de antrenament, alergare sau pur și simplu pentru orice activitate sportivă.
Este important să se înțeleagă că acest proces de îmbunătățire biologică funcționează doar cu ajutorul vitaminei C, al vitaminei B3, al vitaminei B6, al fierului și al diferitelor enzime. L-carnitina este comercializată și sub formă de acetil L-carnitină. Aceasta din urmă este liposolubilă, adică este solubilă în grăsimi, în timp ce L-carnitina „clasică” este solubilă în apă.
CARE SUNT BENEFICIILE L-CARNITINEI?
Rolul său celular este cel mai important beneficiu al său deoarece, dacă L-carnitina nu ar transporta acizi grași în mitocondrii, grăsimile nu ar fi arse în mod corespunzător, ceea ce ar cauza diferite probleme în organism, în special la nivelul inimii sau chiar al creierului. Persoanele care au deficiențe de L-carnitină sunt expuse la diferite probleme: încetinirea procesului de creștere, hipertrofie la nivelul ficatului, slăbiciune musculară. Deși sunt rare, aceste deficiențe pot fi cauzate de anumite medicamente precum acidul valproic, de exemplu. Există și alte cauze, precum afecțiuni genetice sau disfuncții biologice. O altă concepție greșită despre L-carnitină este faptul că te face să slăbești. Acest lucru nu a fost niciodată dovedit științific, dar ce este sigur este faptul că îmbunătățește oxidarea grăsimilor.
În ceea ce privește sporturile, știați că L-carnitina poate îmbunătăți performanța fizică? Un studiu britanic a dovedit că permite o mai bună optimizare a energiei în timpul antrenamentelor. Cu toate acestea, trebuie să se rețină o nuanță: acest lucru are loc pe termen lung, mai exact după cel puțin 6 luni. De asemenea, L-carnitina îmbunătățește sănătatea oaselor deoarece este legată intrinsec de hormonul care se reduce în timp, denumit osteocalcină, un hormon responsabil pentru fixarea calciului în oase. Atenție: dacă este luată în doze mari, L-carnitina poate avea efecte secundare. Poate cauza greață, diaree, vomă sau amețeli. Consultați un doctor sau un alt specialist în domeniu pentru a afla dacă ați putea fi predispus(ă) la astfel de efecte.
UNDE SE GĂSEȘTE L-CARNITINA?
L-carnitina se găsește în diferite alimente pe care le avem în jurul nostru zilnic. Printre acestea, cele care conțin cea mai mare cantitate de L-carnitină sunt:
- Carne roșie (miel, vită, porc)
- Produse lactate
- Tempeh (boabe de soia fermentate)
- Avocado
- Alune
- Cereale
În medie, se recomandă un aport zilnic din acest supliment cuprins între 20mg și 200mg. De asemenea, L-carnitina care se găsește în alimente este de aproape 5 ori mai bine absorbită de organism decât cea din suplimente (75% vs 15%). Cu toate acestea, dacă urmați o dietă fără carne, suplimentele cu L-carnitină se pot dovedi a fi o bună alternativă.
PE SCURT
L-carnitina are o reputație prea bună comparativ cu ce oferă. Nu poate arde grăsimile fără exerciții și se găsește cu ușurință în dietă, pe lângă faptul că este produsă automat de organism, ceea ce previne epuizarea sa. Cu toate acestea, L-carnitina vă permite să vă îmbunătățiți condiția fizică pe termen lung și în anumite condiții stimulând producția de energie celulară pe lângă îmbunătățirea stării de sănătate și luptă împotriva unor diferite probleme și afecțiuni. L-carnitina se dovedește a fi ideală pentru persoanele care nu au timp să urmeze o dietă bogată și variată sau care nu consumă carne.